Vindkraft växer snabbast

Vindkraft – så funkar det

Idag kommer ca 20% av den el vi använder från vindkraft och prognosen fram till 2030 säger att den kommer att fortsätta öka stadigt.

Att allt fler vindkraftverk byggs i Sverige har sina naturliga förklaringar. Våra långa, blåsiga kuster ger goda förutsättningar. Ett vindkraftverk producerar el när det blåser mellan 4 och 25 m/s, vilket det gör 80-90% av tiden under ett år. Mest energi produceras under vinterhalvåret och det passar bra eftersom det är just då som vårt elbehov är som störst.

Under de senaste tio åren har utvecklingen av vindkraften gått framåt och tiodubblat kraftverkens effektivitet. De blir större, högre och allt mer effektiva. Idag kan ett enda vindkraftverk försörja 1 300 hem med förnybar hushållsel.

En utmaning med vindkraften är att vinden varierar. När det är stiltje kan annan produktion behövas som kompensation. Då är vattenkraft ett bra komplement eftersom den är både förnybar och flexibel.

Fördelar med vindkraft

N

Vindkraft produceras utan koldioxidutsläpp och är en av de billigaste och mest miljövänliga energikällorna

N

Genom att välja vindkraft hjälper du till att öka satsningen på vindel, även i framtiden

N

Du stärker företagets miljöprofil vilket ger konkurrensfördelar

N

Ditt företag får ett fint vind-certifikat från oss som bevis på ert engagemang

Vilken miljöpåverkan har vindkraften?

Nästan allt material som vindkraftverken är uppbyggda av är återvinningsbart och marken återställs snabbt efter att ett kraftverk avvecklats. Transporten av material vid uppbyggnaden medför en viss miljöpåverkan, men när kraftverken väl är på plats så är utsläppen lika med noll.

Landskapsbilden, boendemiljön och naturvärden kan påverkas negativt och det vägs in när nya vindkraftverk planeras. En möjlighet är att anlägga vindkraftparker till havs där de inte stör lika mycket. Det är än så länge ovanligt, eftersom det är betydligt dyrare att bygga till havs. Samtidigt är kostnaderna för att bygga vindkraftverk på väg ner, så vi får se vad framtiden för med sig.

Visste du att?

Vindkraften började användas redan 4 000 år f.kr. av egyptierna för att driva segelfartyg. Det första vindkraftverket som producerade el tillverkades däremot i slutet 1890-talet.

Undrar du över något?

Kontakta våra erfarna experter så får du den hjälp du behöver.