Vattenkraft sparar på jordens resurser

Vattenkraft – så funkar det

Vattenkraften bygger på naturens kretslopp. Nederbörd samlas i stora dammar som fungerar som vattenmagasin. När det är dags att producera el, låter man vattnet strömma genom turbiner som börjar rotera. På så sätt drivs en generator som omvandlar energin i vattnet till el. En av vattenkraftens stora fördelar är att elproduktionen kan anpassas efter efterfrågan. Om efterfrågan är låg sparar man helt enkelt vattnet i magasinen tills efterfrågan stiger igen.

Flexibiliteten är en stor fördel i kombination med vind- och solkraft. När solen inte skiner och det är vindstilla kan vattenkraften köra igång och kompensera.

Vattenkraften är viktig för Sverige

Vi hämtar all vår vattenkraft från nordiska vattenkraftverk. Den är nödvändig för Sverige, inte bara för att skapa flexibilitet i elproduktionen utan även för att den står för hela ca 45% av den svenska elproduktionen. Den är också den mest använda förnybara energikällan i Sverige.

När du väljer el från vattenkraft påverkar du elmarknaden att satsa på förnybara energikällor. All vår el levereras nämligen med en ursprungsgaranti (ett kvitto på att den el du förbrukat är inköpt från en vattenkraftsproducent). Det vi betalar för ursprungsgarantierna går tillbaka till producenten av förnybar energi. På så vis hjälper vi producenten att investera i fler förnybara energikällor.

Fördelar med vattenkraft

N

Vattenkraft produceras utan koldioxidutsläpp och är en av de billigaste och mest miljövänliga energikällorna

N

Genom att välja vattenkraft hjälper du till att öka satsningen på förnybara energikällor, även i framtiden

N

Du stärker företagets miljöprofil vilket ger konkurrensfördelar

N

Ditt företag får ett fint vatten-certifikat från oss som bevis på ert engagemang

Har vattenkraft någon miljöpåverkan?

Att producera el av vattenkraft orsakar inga koldioxidutsläpp. Däremot kan växt- och djurlivet påverkas eftersom vattenkraftverken ändrar vattenflöden. Av hänsyn till naturen byggs det knappt några nya vattenkraftverk idag. Istället sker investeringar för att modernisera och öka kapaciteten i de kraftverk som redan finns.

Ditt företag kan göra en extra insats för naturen genom att välja vårt elavtal märkt Bra Miljöval. Då bidrar företaget med 2 öre/kWh (exkl. moms) till Sveriges starkaste miljömärkning och stöttar på så sätt restaureringar av vattenkraftverk samt byggandet av trappor som hjälper fisken att passera vandringshinder.

Visste du att?

Vattenkraft är i själva verket utvunnet ur solens energi. När solen värmer hav och sjöar så avdunstar vattnet och bildar moln som avger snö eller regn. Nederbörden samlas upp i vattenmagasin och omvandlas senare till el.

Undrar du över något?

Kontakta våra erfarna experter så får du den hjälp du behöver.