Den 29 oktober införs en ny metod för att optimera eldistributionen inom Norden. Ansvaret för införandet i Sverige har Svenska kraftnät, och metoden syftar till att effektivisera elflödena så att mer el kan överföras genom det befintliga nätet utan att behöva bygga ut det.
Denna metod, kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning, har utvecklats som svar på den ökande efterfrågan på el, särskilt i takt med övergången till förnybara energikällor som ofta är väderberoende och kräver ett flexibelt elnät. Samtidigt kan den nya metoden medföra större prissvängningar i Sverige. Enligt Svenska kraftnät visar testkörningar under det senaste året att elpriserna i elområde 1 och 2 ökade med 6%. I elområde 3 ökade priserna med 9%, medan de sjönk med 10% i elområde 4.
Allt viktigare att optimera företagets elförbrukning
Eftersom vissa menar att flödesbaserad kapacitetsberäkning kan leda till större prissvängningar, är det nu viktigare än någonsin för företag att optimera sin elförbrukning. För att hantera dessa utmaningar är det avgörande att utveckla en proaktiv energistrategi som både bidrar till att sänka kostnaderna och stärka företagets hållbarhetsprofil.
Vår storkundsansvarige och tillika el-expert, Hendrik Ekholm besvarar vanliga frågor som hjälper er att dra nytta av förändringen:
1. Hur påverkas företag av den nya metoden?
– Den nya metoden syftar till att skapa större samhällsekonomisk nytta, och det pris som påverkas är spotpriset. I stort sett innebär metoden en utjämning av elpriserna mellan olika områden. Elområden med höga elpriser kan få sänkta spotpriser, medan områden med låga elpriser kan få se en ökning. Detta mönster har bekräftats i parallella körningar som har gjorts under en längre period.
2. Hur kan vi säkra elpriset och göra bättre prognoser för framtida elkostnader?
– Om ni har rörligt elavtal så är min rekommendation att komplettera med ett Prissäkringsavtal, vilket innebär att elpriset säkras för en överenskommen prisnivå och leveransperiod. På så sätt blir det också enklare att göra en träffsäker prognos för företagets elkostnader.
3. Finns det specifika åtgärder vi kan vidta för att undvika pristopparna?
– Min rekommendation är att göra en analys av er timförbrukning och på så sätt identifiera när och varför pristoppar uppstår och om detta även har lett till höga elnätskostnader. När ni vet detta så är det enklare att identifiera vilka åtgärder som ger mest effekt. Om det finns möjlighet kan ni undvika pristoppar genom att inte ha igång hela er maskinpark samtidigt.
För mer information om flödesbaserad kapacitetsberäkning och hur det kan påverka företagets elkostnader, besök Svenska kraftnäts Q&A samt Energimarknadsinspektionens hemsida.
Vi ger dig löpande information angående läget på elmarknaden. På så vis kan du enkelt ta beslut om och när du vill säkra företagets elpris.